måndag 15 september 2014

Brustet hjärta

Kära Beatrice,

Igår satt jag uppe och såg hela valvakan. Jag var paralyserad. Och jag är paralyserad. Sverige har givit 13 % av sina röster till ett parti vars kärna är hat. Jag vet inte vad det kommer att betyda i praktiken, men för mig betyder det ovisshet och otrygghet. Ett parti som växer och inte minskar trots skandal på skandal, svårigheter att fylla mandat, en retorik som hör hemma hos omogna högstadiekillar och som har en odiskutabel likhet med trettiotalets nationalsocialism, är skrämmande. Sverigedemokraterna är som ett svart hål. Avslöjanden som skulle stjälpa vilket annat parti som helst slukar de och blir bara större och större. Hur ska man stoppa en sådan framväxt? Många i Sverige VILL HA hatets enkla låtsaslösning. Den normala logiken och moralen biter inte på dessa människor.

Jag fyller idag på min läslista med antirasistisk litteratur. Böcker sägs ju ha påverkat politiken och historien förr. Kan vi inte låta den antirasistiska boken bli Årets julklapp 2014 istället för det gängse konsumtionsskräpet? Jag själv skulle bli glad för:

- "Flyga drake" av Khaled Hosseini
- "En ö i havet" av Annika Thor
- "En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie
- "Saragassohavet" av Jean Rhys (Blev särskilt glad när jag fann denna, eftersom jag tyckte om Jane Eyre så mycket, och detta är en sorts prolog. Här finner man en fördjupning som lär göra berättelsen ännu starkare, även ur ett feministiskt perspektiv.)
- "Kafkapaviljongen" av Tony Samuelsson 
- "Gryning över Kalahari: hur människan blev människa" av Lasse Berg
- "Bödeln" av Pär Lagerkvist

Egentligen borde jag sitta och skriva utkast till mitt examensarbete och inte det här. Men gud vad det känns meningslösare än någonsin. I alla fall vet jag vad jag vill ge min uppsats om sagor i undervisningen för vinkel nu: det ska handla om hur man kan använda berättelser för att ta upp och diskutera kulturella och genusinriktade frågor i engelskan, språket för vår globala kommunikation. Tja. 

Din Sanna.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar