fredag 10 februari 2017

Brand new start

Nu har bokbloggarfingrarna börjat klia igen och jag tänkte ge det hela en ny chans. Jag har trängtan efter att skriva, dela och byta boklistor, boktips & annat nördigt och en blogg är ju onekligen då ett lämpligt forum. 

Jag fann en rolig 20 snabba-enkät som jag vill nyinviga bloggen med här.

Snabbläsare eller långsamläsare? - Jag hör knappast till eliten i snabbläsning bland boknördarna men jämfört med gemene man måste jag räkna mig till den första kategorin. En bok i veckan är mitt uppskattade genomsnitt. 
Tegelstenar eller tunnisar? Det är få böcker som är riktigt så fantastiska att man verkligen gläds över att de är tegelstenar. Tegelstenskapet innebär i de flesta fall bara att författaren är en ordbajsare som har missat det där med kill your darlings. 
Bibliotek eller bokhandel? Förr köpte jag inte böcker utan lånade så långt det var möjligt, vilket inte är fallet nuförtiden. Trots det tycker jag att bibliotek är heliga tempel i högre grad än bokhandlar. De är ju dessutom en viktig social institution, närmast filantropiska inrättningar. Bibliotek gör mycket bra för samhället. 
Ljudbok eller e-bok? Jag är inte alls förtjust att läsa på skärm och föredrar utan tvekan böcker i pappersform. Därför har e-boken inte så mycket funktion för mig. Ljudböcker är dock en helt annan femma. Vid städning, diskning eller långa bilresor funkar det inte att läsa med ögonen och då är det bra att det finns ljudböcker. 
Inbunden eller pocket? Jag gillar saker som är mjuka och därför har jag en förkärlek för pocketar. Givetvis är de också lättare att bära med sig vilket är viktigt för en som mig som gillar att läsa på resan. Sedan gör väl det inbundna sig bättre i bokhyllan. 
Vampyrer eller spöken? Kan inte komma på någon spöklitteratur som jag gillat direkt. Kanske har jag helt enkelt läst väldigt få verk om spöken. 
En i taget eller slalomläsning? Jag vill i möjligaste mån hålla mig till en historia i taget. Annars blir läsupplevelserna lite för disträa är jag rädd.
Nytt eller gammalt? Eftersom jag är besatt av klassiker och allmänbildning borde jag välja gammalt. Sant är dock också att jag ibland blir less på det gamla och otillgängliga och har perioder då jag håller mig till det nyskrivna istället. En bra blandning är väl bäst. 
Bokmärke eller hundöra? Hundöron bör ju undvikas. Ibland när man lånat något på bibblan kan det ju dock hända att man inte har något bokmärke, så visst har jag hundörat genom tiderna... 
Snacks eller godis? Just i samband med läsning? Då skulle jag välja något som inte ger fettfläckar i boken, vilket får mig att välja godis. (Choklad undantaget. Usch vad äckligt det är med alla chokladfläckar i lånade böcker. Om det nu är choklad). 
Biografier eller memoarer? Det här är ingen genre jag ofta läser, men nog ändå ofta uppskattar. Nu senast "Just kids" av Patti Smith, vilken väl bör klassificeras som en biografi. 
Skräck eller chicklit? Det här var inget svårt val. Chicklit ger mig i högre utsträckning mardrömmar än skräck. 
Soffan eller sängen? Sängen är mjukare. 
Inne eller ute? Det är nästan alltid för kallt för att kunna sitta stilla så länge utomhus i det här landet. Inneläsning får det bli. 
Boken eller filmen? Vad är det för fråga? 
Twitter eller Facebook? Har aldrig använt twitter! 
Goodreads eller Boktipset? Goodreads är väl egentligen den bättre sidan men den innehåller ju inte svensk litteratur. Och det är ingen hemlighet att jag använder Boktipset pinsamt mycket. 
Kokbok eller bakbok? Det är jättesvårt att välja. Men kokböcker använder jag i alla fall mer än bakböcker. 
Te eller kaffe? Det enda stället där kaffe funkar för mig är i chokladbollar. 
Nobelpriset eller Augustpriset? Sedan några år tillbaka önskar jag mig alltid en bok av årets nobelpristagare i julklapp. Det är en fin tradition. Desto mer ledsen blev jag när Bob Dylan vann förra året. Han har ju inte skrivit någon skönlitteratur, så då önskade jag mig "De polyglotta älskarna" i stället som ännu står oläst i bokhyllan. 

To be continued! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar